De Selkirk Rex

Het ontstaan van dit prachtige ras

Geschiedenis

De stammoeder van de Selkirk Rex is Miss DePesto. Zij werd geboren in 1987 in Montana, USA, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht, haar nestbroertjes en zusjes en ook hun moeder hadden allemaal een normale gladharige vacht. Zij kwam terecht bij de Perzen-fokster Jeri Newman, die haar zo bijzonder vond dat zij met haar ging fokken. Miss De Pesto werd gepaard aan een zwarte Perzische kater en zij kreeg van hem zowel gladharige als gekrulde kittens, waaruit bleek dat deze vachtmutatie dominant vererft. Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex mutatie en als uitkruispartners is naast Perzen gebruik gemaakt van American Shorthair katten, Exotics en Brits korthaar en Brits langhaar katten.
Op dit ogenblik is het nog steeds toegestaan om te kruisen met Brits kort en langhaar, alsook met Perzen. Of deze laatste een meerwaarde voor het ras is, is een vraagteken. De Perzen van tegenwoordig hebben bijna geen neusje, waardoor je een pers met krullen gaat fokken, wat natuurlijk ook weer een verkeerd type selkirk rex is.

Selkirk rex

Karakter

Het karakter van de Selkirk Rex is vrij rustig, hij houdt van knuffelen en spelen en is makkelijk in de omgang.
Het temperament van de Selkirk Rex weerspiegelt die van de rassen gebruikt in de ontwikkeling. Ze hebben een groot deel van de laid-back, gereserveerde kwaliteiten van de Brits Korthaar, het schattige karakter van de Perzische, en de speelsheid van de Exotic Shorthair. Ze zijn erg geduldig, tolerant en liefdevol.

Uiterlijk

De Selkirk Rex is een stevige kat, met een kortharige of een langharige gekrulde vacht. De vacht is zacht en wollig, met een losse krul. Heterozygote exemplaren hebben een vollere vacht en zijn het meest geschikt voor de show, de homozygote katten hebben kleinere krulletjes en wat minder vachtvolume. In tegenstelling tot een aantal andere Rexrassen verliest de Selkirk Rex veel haar tijdens de rui. De kop is rond, met grote ronde ogen, de oren zijn van gemiddelde grootte. Het ras is in alle kleuren erkend.

De 6 verschillende soorten Selkirk Rex

Heterozygoot Selkirk rex langhaar krul

Deze poezen en katers hebben een vollere vacht en lang haar. Tot hun 2de levensjaar verliezen zij regelmatig, gedeeltelijk hun krulvacht. Castraten zullen ook harder krullen wegens de hormoonschommelingen bij open poezen en katers.
Uit deze combinatie zal met een heterozygote partner straights, heterozygote en homozygote kittens komen.
Mocht u deze combinatie met een straight doen, krijgt u heterozygoot en straights. Gebruikt u een homozygote partner, krijg je krul kittens  in heterozygoot en homozygoot

Selkirk rex
Selkirk rex
Selkirk rex

Heterozygoot Selkirk rex korthaar krul

Deze poezen en katers zijn hetzelfde als de heterozygoot langhaar maar dan met de korte vacht.
Indien zij hun krul verliezen, gedeeltelijk tot de leeftijd van 2jaar, zal dit sterker opvallen dan bij een langhaar.
Ook bij open poezen en katers zal deze krul aanzienlijk minder zijn maar voornamelijk op hun rug.
De combinatie bij het fokken is hetzelfde als de heterozygoot langhaar.

Selkirk rex

Selkirk Straight Korthaar

Net zoals er langhaar-variant bestaat, is er ook een kortharige Selkirk straight. Van uiterlijk lijken ze heel erg op een brits korthaar. Uit de combinatie van straight en heterozygoot komen kittens die straight en krul zijn. Indien je een homozygoot als dekkater zou gebruiken, krijg je dan weer alleen krulkittens.
Net als de langhaar mag deze kortharige variant niet terug naar de brittenfok!

Homozygoot selkirk rex langhaar

Uit de combinatie van 2heterozygoten, kan ook een homozygoot komen.
Deze kittens worden gedeeltelijk of volledig kaal, kort na hun geboorte en deze vachtwisseling kan zich nog herhalen tot een leeftijd van 2jaar.
Vaak is hun vacht ook minder vol dan een heterozygoot.
Een homozygoot voldoet niet aan de rasstandaard van een selkirk rex omdat hun oren groter zijn en hun kop wat spitser. Ze zijn ook niet zo een volle types van bouw. Ze geven ook steeds het krullen-gen door, dus zullen alle kittens krul zijn wat hun begeerd maakt bij fokkers.

Selkirk rex cattery
Selkirk rex cattery
Selkirk rex cattery

Homozygoot selkirk rex korthaar

Net zoals bij de langhaar, kan een homozygoot ook kortharig zijn. Dit hangt uiteraard af van de vacht van de ouders.
Hun vacht is sterker gekruld als bij een heterozygoot maar ook deze kunnen van vacht wisselen tot een leeftijd van 2jaar.
Fokken wordt gedaan met een heterozygoot of een straight. Het zou niet goed zijn voor de rasstandaard om 2 homozygoten te gaan verparen.
Hun kittens zullen steeds een krul hebben, heterozygoot of homozygoot zijnde.

Selkirk rex cattery

Bijna kaal

Zoals hier boven gezegd kunnen homozygote kittens geheel of gedeeltelijk kaal worden. Dit zijn 2 kittens die bij ons geboren werden en die waren allebei zo goed als kaal rond hun 8 weken. Momenteel zijn ze supermooi uitgegroeid, zoals ik ook verwachtte!

selkirk rex
selkirk rex