De Maine coon

Al jaren fokken we inmiddels selkirk rex. Mijn dochter Dylara vind deze supermooi en vroeg er al jaren achter.
Op een dag leerde ik Petra Tullen kennen. Zij fokt Maine coons en door haar kregen we de kans om Pilar in huis te hebben.
Bij onze zoektocht naar een kater, werden we met de neus op de feiten gedrukt. Er zijn ontelbare regels en ontzettende woekerprijzen. Deze besprak ik opnieuw met Petra, die inmiddels mijn hartsvriendin was geworden.
Samen kwamen we tot het besluit dat we op zoek zouden gaan naar een dekkater.

We besloten om te gaan samenwerken want ik heb totaal geen ervaring met dit ras. Wel de kennis van genetica en de ervaring van jaren te fokken.
Zo vullen we elkaar perfect aan.

Geschiedenis

De Maine Coon komt als fenotype van de huiskat al eeuwen voor in New England, Maine en omliggende staten in het noordoosten van de Verenigde Staten.

De Maine coonstamt af van een Britse langharige huiskatten die het recessieve gen voor langhaar droegen en al in de 17de eeuw door Puritan kolonisten uit Europa naar Noord-Amerika werden meegenomen. Het klimaat met vaak koude winters geeft het langharige fenotype daar een voordeel, zodat er relatief veel langharige dieren in de huiskatten populatie voorkomen. Ze zijn dan ook niet afkomstig van de Noorse of Siberische boskatten, zoals lang werd gedacht, maar zijn onafhankelijk hiervan geëvolueerd tot hetzelfde fenotype in een vergelijkbaar klimaat. Dit fenomeen wordt convergente evolutie genoemd. De Maine Coon is genetisch het meest verwant aan de natuurlijk voorkomende huiskatten populatie in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten (New York-regio).

Karakter

De Maine Coon staat bekend om zijn kalme karakter. Deze reusachtige kat wil graag dominant zijn, zonder agressief over te komen. De Maine Coon is een vriendelijke en sociale kat, die zich snel hecht aan zijn baasje. Door de grootte is het belangrijk dat er genoeg leefruimte is om te spelen. Denk hier bijvoorbeeld aan een ruime woonkamer of achtertuin. Daarnaast is de Maine Coon erg sportief en houdt van jagen. Door het rustige karakter, gaat dit kattenras goed samen met andere huisdieren of kinderen. Nieuwe situaties vindt de Maine Coon af en toe spannend, en kijkt dan ook letterlijk even de kat uit de boom. Deze vriendelijke kat kan heel goed op zichzelf zijn, maar vind het wel gezellig om bij u te komen liggen. De Maine Coon is niet bepaald een schootkat te noemen, mede door de grootte van zijn lichaam is dit ook niet altijd mogelijk. In tegenstelling tot andere kattenrassen is de Maine Coon over het algemeen gek op het spelen in het water.

Uiterlijk

Een Maine Coon is een grote robuuste kat, die behoort tot een van de grootste katten ter wereld. Wist u dat een Maine Coon wel ruim een meter lang kan worden? De Maine Coon is een échte verschijning, met name door haar grootte en weelderige vacht, maar ook door de schattige oren met plukjes aan de bovenkant.

Kleur

Bij de Maine Coon is de browntabby met wit een van de populairste kleuren. Daarnaast mogen andere patronen en kleuren voorkomen, uitgezonderd van de kleuren colourpoint, lilac, chocolate, cinnamon en fawn.

Lichaam, poten en staart

Het grote lichaam van een Maine Coon is erg opvallend. Hij heeft een groot, lang, rechthoekig gespierd lichaam met stevige botten. Daarnaast maakt de Maine Coon een krachtige en robuuste indruk. De poten zijn middellang en deze reusachtige kat heeft grote ronde voeten met fijne plukjes haar tussen de tenen. De Maine Coon kenmerkt zich aan een relatief lange pluimstaart met weelderige haren. Wist u dat de staart van een Maine Coon over de rug minimaal tot de schouderbladen loopt? In de winter kan dit kattenras de staart gebruiken als een soort dekentje om zich warm te houden.

Hoofd, oren en ogen

Het hoofd van een Maine Coon is middelgroot en heeft opvallende jukbeenderen. Daarnaast heeft de Maine Coon een stevige kin met krachtig en lange kaken. De ogen op het hoofd zijn groot en staan relatief ver uit elkaar. Maine Coons kunnen alle oogkleuren hebben. De oren van een Maine Coon zijn vaak puntig. Een typisch kenmerk aan de oren zijn de pluizige haartjes aan het uiteinde, dit wordt ook wel lynxtips genoemd.

Vacht

De vacht van een Maine Coon is uniek te noemen, maar is gemakkelijk te verzorgen. Zo kan het vachttype per kleur of patroon verschillen. De ene vacht voelt zacht en pluizig aan, terwijl een andere vacht wat vetter kan zijn. De Maine Coon heeft een halflange vacht en kenmerkt zich aan een weelderige vacht, die bestaat uit 3 verschillende lagen. De vacht van Maine Coons zijn voorbereid op de winter, want de ondervacht beschermt hem tegen de kou en de bovenvacht is waterdicht. Het is regelmatig nodig om deze weelderige vacht uit te borstelen, gemiddeld 1 keer per week is in principe voldoende. In de periode van rui kunt u dit als baasje natuurlijk vaker doen.